Friday, February 11, 2011

Pengalaman lahirkan Hadid

Salam..

kali ni nk cite pengalaman sy lahirkan si tomei sy tu..
biarla jadi memori manis+pahit =P dalam lipatan sejarah hidup sy
hehe..
.
.

kisahnya bermula dari 8hb jan..
mula kuar tanda2 nk bersalin..dlm kul 7pm terkejut bila kuar lendir+darah kt seluar dalam..banyak tapi tak da sakit..hati dh debar2 dah..
nk bersalin dh ke ni??inform kt ibu tapi ibu kata kita tgu dulu since takde sakit nnt penat je gi hpital..sampai la keesokan harinya.masih byk kuar tanpa sakit..

sempat la sy tgk AJL mlm 9/1 tu..hehe..yg lawaknya hbs AJL dlm 12.30mlm tibe2 perut sakit yg luar biase sakitnya..sakit datang tibe2 n tibe2 hilang..

dlm 30 min datang lagi..hati dh kuat katakan itu la contraction yg org slalu ckp tu..hati dh debar2..tp tak sabar nk jumpa bby..=) dalam sakit2 tu sy cuba lelapkan mata..tp tak lena mana pun.mcm2 dh fikir..lama kelamaan makin kerap sakit tu datang..akhirnya dlm kul 4.30 pagi dah tak tahan dah sakit tue..
kejut hubby n ready nk ke hspital slim river..inform ibu n ayah n terus berangkat..dlm kul 5.30pagi sampai kt hspital..

selepas daftar semuanya Dr pun cek bukaan..utk pertama kali nya..huhu
sakit gak rupanya..tp Dr tu buat lembut je so ok lg la..DR tu kata ok br 2cm sambil tersenyum..sbb br 2cm jadi sy dihantar masuk wad dulu sementara tunggu bukaan..selepas masuk wad, sy cuba rehatkan badan n cuba lelapkan mata.tp mmg tak dpt lelap..perut dh sakit.=(

dalam kul 8.30pg ibu pun datang melawat.ibu sy keje di hospital slim river..jd mudahla dia nk dtg bile2 masa melawat sy..syukur..menurut ibu nk bg cpt bukaan tu kena byk berjalan..sy plak duk baring je kt katil..hehe..

sambil2 sembang ngan ibu,tibe2 nurse datang utk bawa sy dan sorang lagi bakal ibu tu scan perut.ok dpt la jalan2 skit..masa scan tu contraction makin kerap sampai DR tu pun risau tgk saya gelisah kesakitan.DR tu pun kata '"takpe biar sy cek bukaan"..huhu..cek lagi...cek punya cek DR tu kata "ok..dh 5 cm..get ready baju bby.kita masuk Labor room yea..kami nk pecahkan air ketumban"

wah..cpt gak bukaan saya..alhamdulillah..masa tu dh tak pikir lain dh..tak sabar nk jumpa bby..=D

Masuk LR dalam kul 10.20pg..nurse suh tukar baju dr baju pink ke hijau plak..huhu..hati ni takut tapi cuba kuatkan semangat.selepas nurse cek bukaan sekali lg Dr pecahkan air ketumban..sekejap je air suam terasa mengalir..
selepas tu contraction makin kerap2..=(

Masa menunggu bukaan tu hanya Dia yg ada dlm hati..yela kan deliver ni mcm2 bleh jadi.Tapi syukur sy rasa, sy di beri kekuatan oleh-Nya menahan sakit.
^__^
Kira2 kul 12 nurse cek bukaan lg..huhu..kerja cek bukaan je la dlm LR tu..sy pasrah je la..dh 7cm..alhamdulillah..dalam keadaan terketar akibat kesejukan aircord sempat gak la msg2 hubby kt luar..dia pun dh excited nk masuk tgu adegan push2 plak..hehe
dlm kul 1pm..nurse cek lgg bukaan..dh tahan tgk sy keresahan kot..pusing kanan kiri..serba tak kena..hehe..cek dh 9cm..so nurse pun get ready semuanya n panggil hubby masuk.dlm kul 1.30pm start adegan push2..pengalaman pertama kan semua org tak reti push kot..hehe..byk kali gak try push.tak tau br kali. yg susahnya time ni contraction sy rs tak berapa sakit.jd susah nk push sekuat hati sbb sy tak sakit sgt.syukur Allah mudahkan..tepat kul 1.55pm baby pun selamat kuar dr perut sy..terus nurse letak atas peha sy..terkejut tgk bby yg berdarah2..
betul la kata org..bila tgk bby je hilang semua sakit..hilang tah kemana.lega rs..
setelah dimandikan nurse bg sy bby sekejap sebelum dimasukkan ke wad..by2 bby..ummi tak setel lg..setelah uri selamat dikuarkan start kesengsaraan ke 2..huhu..mungkin org lain dh lega pas bby kuar tapi tak bg saya..kesakitan kena jahit plak..hampir 2jam dijahit mmg memeritkan..Allah je yg tau..terjerit2 dibuatnya.sbb bby sy yg besar jadi jahitan nya mmg byk.redha je la..tepat kul 4pm selesai menjahit..sori to DR yg jahit tu..sakit sgt sampai terjerit2 sy..malu plak bile terkenang balik..=)
Dalam 4.30pm selesai semuanya sy pun call hubby n ibu..call hubby ok lg.masa call ibu tu tak dapat tahan kesedihan..nangis beria2..br la sy paham kepayahan nk jadi seorg ibu..huhu..betul la tak layak anak nk menjawab ckp ibu walaupun "ah"...betapa besarnya pengorbanan ibu..saya betul2 paham skrg..sayang ibu...
Sesampai je di wad, segalanya nk diceritakan kt hubby..moga dia phm susahnya nk delived..dgn harapan tak nak dah anak..serik..huhu.. mlm tu tak lena tdo..walaupun penat..trauma ssgt..tp skrg bila tgk muka Hadid hilang jap trauma tu..moga anak ummi besar nnt dgr ckp ummi n hargai perjuangan n pengorbanan seorg ummi nk lahirkan dia..sayang dia sgt2

6 comments:

Bonda Mawar said...

teringat-ingat pengalaman melahirkan mawar..
pasni giliran sy la plaks nk lahirkan 2nd baby..hoho~

fizabakeman said...

part yg last tu mcm syahdu sket..huk3

zaf-neza said...

Ruwaida-->moga segalanya mudah nk lahirkan anak ke-2 ni nnt..zaf serik dah..takes time kot utk second bby nnt..3-4thn kot..=)

Fiza-->nnt fiza akan rasa gak susahnya nk deliver.Tapi pengalamann ni bagus utk kita hargai pengorbanan ibu kita..agungnya ciptaan Allah..

:: noremy bte rahmat :: said...

folo & BW..

meh la jenguk belog ai..

salam kenal!(^_^)

zaf-neza said...

noremy-->tq jenguk my blog..
salam kenalan..=)

HAZELNUT LADY said...

sedey bace.gerun pon ade.nk rase jgk.hehe.haza comment by phone ni sbb lptop xleh bukak blog neza.jmp lg.teheeee..